ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΜΗΤΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ:  ΠΡΑΞΙΣ DE POETICA, ΜΙΑ ΕΣΤΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΡΑΞΙΣ DE POETICA, ΜΙΑ ΕΣΤΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Το Πρᾶξις de poetica είναι ένα από τα κλασσικά παραδείγματα επιτυχίας, που οφείλονται σε μεράκι και πολύ προσωπική προσπάθεια.   

Δημιουργοί και συνιδρυτές της ιδέας, ο Γιάννης Πόθος και Αθηναϊς Πόθου, συνεργάτες, ξαδέρφια και συνοδοιπόροι στο όνειρο για μια ανεξάρτητη, ελεύθερη και ουσιαστική τέχνη προσβάσιμη όχι μόνο στους ενεργά και εν δυνάμει επαγγελματίες καλλιτέχνες, αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να βρουν ένα βήμα στην αυτοέκφραση και την επικοινωνία. Και οι ίδιοι προέχονται από τους χώρους της τέχνης:  του θεάτρου, κιν/φου και της μουσικής  με πολυετείς σπουδές και επαγγελματική εμπειρία τόσο στην Ελλάδα , όσο και στο εξωτερικό, όπως στην Αγγλία, την Αυστραλία, και την Κίνα.  Μας διηγούνται το σκεπτικό τους, πώς έφτασαν εδώ και τι προσφέρουν στους "ψαγμένους" Υμηττιώτες.

"Η ιδέα να δημιουργηθεί μια εστία τέχνης και ψυχαγωγίας  έξω από το κέντρο της Αθήνας, ωρίμαζε για πολύ χρόνο, έως ότου βρήκε τελικά τον τρόπο να υλοποιηθεί μέσα από ποικίλες ζυμώσεις και κόπο από την καλλιτεχνική ομάδα, με το όνομα, Πρᾶξις de poetica. Η ιδέα αυτή στεγάστηκε και πήρε σάρκα και οστά σε ένα παλιό ταχυδρομείο, στην όμορφη γειτονιά του Υμηττού, σε ένα γραφικό στενάκι με νεραντζιές και μπουκαμβίλιες. Η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από την παλιά Αθήνα καθώς αποπνέει έναν αέρα νοσταλγίας, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για εμπνευσμένες συζητήσεις, εποικοδομητικές συναντήσεις και όρεξη για έκφραση και τέχνη.   

Ο στόχος της ομάδας Πρᾶξις de poetica είναι η σύζευξη όλων των μορφών τέχνης, τόσο σε επίπεδο συνεργασιών για παραγωγή ποιοτικού καλλιτεχνικού έργου, όσο και σε επίπεδο μοιράσματος της γνώσης στο ευρύτερο κοινό, το οποίο κυμαίνεται από τα πολύ μικρά παιδιά, τους εφήβους έως τους ενήλικες και τους πρεσβυτέρους.  Η ολισθικότητα και η αρμονική σύμπραξη τεχνών, ανθρώπων και δρώμενων  σε αυτόν τον φιλόξενο και χειροποίητο χώρο των Πρᾶξις de poetica, σε συνδυασμό με την προσωπική αισθητική και ματιά προσδίδουν στην μοναδική ταυτότητά του".  

Στα δύο περίπου χρόνια λειτουργίας του Πρᾶξις de poetica, έχουν περάσει ο μεγάλος ηθοποιός και δάσκαλος του θεάτρου, Άρης Ρέτσος με τις ξεχωριστές Παπαδιαμαντκές αφηγήσεις του και άλλοι σημαντικοί ηθοποιοί και αφηγητές.

Έχουν γίνει συναυλίες μουσικής μπαρόκ με τσέλο,μουσικές παραστάσεις από soundtrack ταινιών του Αλμοδόβαρ, events και μαθήματα Αφρικάνικου χορού και μουσικής με τον Dauda Conteh, σεμινάρια stop-motion animation με τον βραβευμένο Ιταλό σκηνοθέτη Thomas Kunstler, έχουν φιλοξενηθεί σεμινάρια Feldenkrais, μαθήματα σύχγρονου χορού με υψηλού επιπέδου χορεύτριες , όπως η Νικολετα Καρμίρη, έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παδιά, όπως  το “ Ανακαλύπτουμε τους μεγάλους ζωγράφους ” και το ¨Ξέρω να λέω όχι” (πρόγραμμα για το bullying).

Καθημερινά, λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, όπως  musical,  θεατρικό παιχνίδι, αφηγήσεις με πιάνο, ζωγραφική.

Τα εναλλακτικά πάρτυ για παιδιά και για μεγάλους είναι ο πόλος έλξης όχι μόνο για τις κοντινές περιοχές αλλά και για τις πιο μακρινές, όπως Χαλάνδρι, Χολαργός, Παπάγου, Αγία Παρασκευή, Φάληρο.

Η yoga στον ατμοσφαιρικό χώρο των Πρᾶξις de poetica, σε συνδυασμό με την προσέγγιση της εξαιρετικής και γλυκύτατης δασκάλας της yoga, Ανδρομάχης Τσίντζου, είναι μια εμπειρία εμβάθυνσης και θεραπείας του εαυτού, που όσοι έχουν δοκιμάσει  αισθάνονται ευγνώμονες  και ανάλαφροι. Αποκαλυπτική εμπειρία για κάποιον είναι να παρευρεθεί στα μαθήματα Φωνητικής -τραγουδιού με τον Κώστα Χατζηδημητρίου και να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της φωνής του. 

 Τόσα και άλλα τόσα πολλά και ενδιαφέρονται εκτυλίσσονται και θα εκτυλίσσονται σε αυτήν την ζεστή εστία δημιουργίας και έκφρασης, που θα εκπλήσσουν με ευχάριστο και μοναδικό τρόπο, τους  -νυν και μελλοντικούς- φίλους και συνοδοιπόρους του Πρᾶξις de poetica.

 

Ευχαριστούμε την Αθηναϊς Πόθου και τον Γιάννη Πόθο για το χρόνο που διέθεσαν για αυτό το αφιέρωμα.